EVS Infrabouw artikel in het magazine van De Omgevingsverbinder
Het begon allemaal met een project aan de Kleiweg, een oude weg die de Rotterdamse wijken Overschie en Hillegersberg met elkaar verbindt. Twee jaar lang waren er werkzaamheden aan de riolering en het verbeteren van de verkeerssituatie. De impact voor de bewoners en ondernemers was groot. Reden genoeg voor EVS Infrabouw om omgevingsmanagement groots aan te pakken. We spraken met mede-eigenaar Mark van Zuylen. Via Ruud de Vos van De Vos Services kwam hij bij De Omgevingsverbinder terecht. Het begin van een nieuwe standaard.
De filosofie van De Omgevingsverbinder is mede gebaseerd op de denkwijze van Mark. Het project aan de Kleiweg was het startschot van een vernieuwende omgevingsmanagement-aanpak. “Voorheen lag de verantwoordelijkheid voor omgevingscommunicatie vaak bij onze opdrachtgevers. Met de Kleiweg hebben we een blauwdruk neergelegd hoe wij als EVS Infrabouw omgevingsmanagement willen uitvoeren. Natuurlijk stuurden we al bewonersbrieven, maar nu namen we voor het eerst alles in eigen handen. Van klachten en meldingen tot events. Een totale ontzorging van de opdrachtgever.” Deze aanpak is Mark goed bevallen. “Na dit project wisten we: zo gaan we het omgevingsmanagement doen bij elk project, ongeacht de contractvorm.”
Geoliede machine
De samenwerking met Rieke pakte nog beter uit dan Mark had gehoopt. Na het project in Rotterdam bleven EVS Infrabouw en De Omgevingsverbinder samenwerken en schaven aan de nieuwe aanpak. “Ons omgevingsmanagement heeft een hele hoge standaard en blijft verbeteren. Het is een wisselwerking. De ene keer komen wij met input, dan andere keer zij. Het is een dynamisch spel.” Met deze aanpak onderscheidt EVS Infrabouw zich met succes van andere partijen. “Binnenkort betrekken beiden vestigingen een groter pand en worden er meerdere nieuwe werkplekke gecreëerd”, vertelt Mark over de groei van zijn organisatie.
Gezonde groei
Mark staart zich niet blind op cijfers, zo blijkt als hij de toekomst schetst. “Onze doelstelling is kwalitatief hoogstaande projecten te leveren met een enthousiaste club van medewerkers, waarbij samenwerken met de opdrachtgevers centraal staat. Omgevingsmanagement is daar een belangrijk onderdeel van. We blijven het omgevingsmanagement continue ontwikkelen, zodat we het naar een nog hoger niveau tillen.
Ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak veel gaat opleveren qua projecten en nieuwe samenwerkingen met opdrachtgevers.”
Lessen uit de Kleiweg
Bij het project aan de Kleiweg kreeg Rieke de ruimte om buiten de gebaande paden te treden. “We wilden er letterlijk zijn voor de omgeving”, vertelt Mark, “daarom hadden we een kantoor op locatie waar omwonenden en ondernemers naar binnen konden lopen om het gesprek aan te gaan”. Rieke organiseerde samen met de ondernemers verschillende evenementen, waaronder een Sinterklaas clubhuis voor kinderen uit de buurt. “Hinder kan je nooit volledig voorkomen, maar je kan er wel alles aan doen om de pijn te verzachten of om de hinder te minimaliseren”, licht Mark toe. Hoewel EVS Infrabouw veel verantwoordelijkheid nam en vrijheid kreeg, werd er nog steeds nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam. “We overlegden wekelijks over de stand van zaken in de omgeving. Ook daarin was de wisselwerking uitstekend”.
De komende periode komen er nog veel meer projecten aan voor EVS Infrabouw. In deze projecten borduren Mark en zijn collega’s voort op hoe het ooit op de Kleiweg begon. De Omgevingsverbinder draagt daar uiteraard met alle liefde een steentje aan bij.